Suuri päivä on koittanut. EU-parlamenttivaalien ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä. Nyt on mahdollista esittää konkreettiset kiitokset puolueillemme ja heitä edustaville kanssa sisarillemme ja -veljillemme.

Mistäkö kiittäisimme? Asioittemme hyvästä ja vastuullisesta hoitamisesta, luonnollisesti. Auvoisita tulevaisuudennäkymistämme, taloutemme hyvästä tilasta, sosiaali-ja terveysalan laadukkaasta ja kehittyvästä palvelutasosta, yli 300 000 työttömästä joiden määrä on vasta kasvunsa alussa, teollisuutemme murenevasta perustasta, ulkomaisille sijoittajille luovutetusta kansallisomaisuudestamme… Sanalla sanoen kaikesta.

!

Jos kuitenkin olet sitä mieltä, että juuri nyt ei olisi kiitoksen paikka, saattaisit haluta protestoida? Se käy helposti jos käyt äänestämässä. Ja kirjoitat vaalilippuusi vaikka:

 

JOKU MUU

Se on ainoa reaalinen keino saada aikaan muutos EU-parlamentissa. Muutos Suomen eduskunnassa tulee tavallaan kaupan päälle. Perustelen miksi.

!

 

Vaalituloksen muuttuminen vaaleista seuraaviin edellyttää sitä, että äänestäjät toimivat eri tavalla kuin aikaisemmin. Muutokset kun ovat oireellisesti kuitenkin olleet sen verran suuria, että pelkillä uusien äänestäjien määrällä niitä ei selitetä. Eikä niitä selvitetä myöskään politiikan kartalla mahdollisesti tapahtuneilla muutoksilla. Äänestysaktiivissudella voi toki olla vaikutus. Mutta miksi? Miksi äänestää toisella tavalla kuin ennen? Päätä itse.

 

Kumpi on todennäköisempää:

  • äänestäjä vaihtaa koska on tyytyväinen nykyiseen henkilöön/puolueeseen?
  • äänestäjä vaihtaa koska on tyytymätön nykyiseen henkilöön/puolueeseen?

Kumpi on todennäköisempää:

  • vaihtaja on sitä oikeaa henkilöä/puoluetta etsivä äänestäjä?
  • vaihtaja on jo riittävästi vaihtanut ja tuloksen nähnyt, tai muuten vaan syrjäytynyt?

Kumpi on todennäköisempää:

  • nukkuu tyytyväisyyttään, ajatuksella ”hoitakoon muut” ?
  • nukkuu tyytymättömyyttään, ajatuksella ”hoitakoon muut”?

Voisiko olla niin, että vasta vaali vaalilta äänestäjälle vähitellen selviää, että äänestämällä ei maassamme mikään äänestäjän kannalta muutu? Henkilöt vaihtuvat, puolueet vaihtuvat, mutta asiat etenevät yhä sakeammassa suossa? Puolue-eliitin määrää ja palkkoja lisätään, samalla kun äänestäjälle tärkeitä asioita leikataan ja palveluja huononnetaan? Vaalista toiseen. Eduskuntavaalien jälkeen esimerkiksi ensimmäinen tehtävä päätös on puoluetukien roima korottaminen. Voisiko löytyä uusi tapa vaikuttaa asioiden hoitoon?

Mielestäni ei löydy, jos äänestäjät toimivat samalla tavalla kuin aina ennen. Siis tavalla, jolla ehdokkaiden asettajat toivovat heidän toimivan. Siis tavalla, että he korkeintaan äänestävät toista henkilöä/puoluetta kuin aikaisemmin. Että sillä tavalla ei ole mahdollista saada todellisia muutoksia aikaan, ovat aiemmat vaalit opettaneet.

No voisiko sitten löytyä todella uusi tapa vaikuttaa asioiden hoitoon? Saada aikaan todellinen muutos?

 

!

Kirkkoveneen vastaus on ehdottomasti Kyllä

.

Liikkuva äänestäjä. Valitse uudella, luovalla tavalla. Sitä ei kukaan hoida puolestasi.

Käy äänestämässä.

Jätä mitättömäksi julistettava äänestyslippu. Ruksattu. Piirretty. Kirjoitettu. Mutta ei numeroita.

Mutta äänestä viimeistään EU-parlamenttivaaleissa 7.kesäkuuta 2009. Älä nuku.

Kirkkoveneen ja Ruksiliikkeen vaaliliitto.